GEMEENTERAADVERKIEZINGEN 2014

Als we terugkijken naar de resultaten van deze verkiezingen binnen onze gemeente dan zien we 3 winnaars (Kern75, Gemeentebelang en CDA) en 2 verliezers (PvdA en VVD). Wat zegt dat ons? Hebben de winnaars een goede prestatie geleverd en de verliezers dus niet? Laten we eens beginnen met de zittende coalitie: Kern75 – PvdA – CDA. Hebben Kern75 en CDA wel een goede prestatie geleverd en PvdA niet? Als de coalitie als geheel goed presteert, waarom dan deze forse afstraffing voor PvdA? Wat is de logica daarvan? Natuurlijk is die er niet. Wat speelde er dan? Waarom de verschuivingen in de zetelverdeling?

Natuurlijk heeft de zwevende kiezer altijd wat verrassends in petto, waardoor de uitslagen toch weer net iets anders uitpakken. Maar, er speelde dit jaar nog iets anders. In aanloop naar de verkiezingen riepen o.a. de media de Nederlanders op vooral een proteststem te laten horen tegen de regeringspartijen VVD en PvdA, waarbij vooral de laatste partij het moest ontgelden. En zo merken we de invloed van de media. In veel gemeenten waren PvdA en VVD verliezers. In onze gemeente was het niet anders. Het is triest, nee supertriest, dat lokale verkiezingen misbruikt worden om een signaal af te geven naar “Den Haag”. Alsof er lokaal niets te kiezen valt?! Zeker dit jaar was er voor de (geïnteresseerde) kiezer wel wat stof om over na te denken. Er zitten immers forse taakuitbreidingen voor de gemeenten aan te komen.

Voor veel (protest)kiezers geldt dan nu helaas: gemiste kans! Gemiste kans om voor de eigen woonomgeving een keuze te maken die er toe doet. Gemiste kans om voor een gemeenteraad te kiezen die je graag in de komende jaren aan de slag wilt zien. De gemeenteraadverkiezingen 2014 zijn voor mij dus de verkiezingen van de gemiste kansen. Ik gun winnaars altijd het genot van de overwinning. Maar deze overwinningen hebben naar mijn mening maar weinig tot geen relatie met de eigen prestaties. Dus winnaars: sla maar niet te hard op de eigen borst (wat hebben we het goed gedaan). Daar zie ik geen onderbouwing voor. Laten we overigens hopen dat we over 4 jaar wel tegen de nieuwe coalitie kunnen zeggen: dat hebben jullie goed gedaan. Dat compenseert dan weer een beetje de gemiste kansen.
Vorige pagina